Als je steiger denkt, dan denk je aan de bouw en de industrie. Zonder steigers zouden deze sectoren niet kunnen werken. Een goede steiger zorgt voor een veilige werkplek op hoogte en een aanzienlijke verlichting van het werk. Maar aan de andere kant brengt het opbouwen, gebruiken en afbreken van een steiger grote gevaren met zich mee. Zo kan de steiger omvallen, mensen kunnen van de steiger vallen of je kunt getroffen worden door vallend materiaal. Ook kan een steiger bezwijken of omvallen door een verkeerd/te licht ontwerp, onjuiste opbouw of overbelasting. Tot slot zijn er ook gezondheidsrisico’s, in het bijzonder voor de steigermonteur die te zwaar en te vaak tilt. De Richtlijn Steigers, beschrijft passende maatregelen om bovenstaande risico's aanzienlijk te verkleinen.
Als steigerbouwer werk je bij een bedrijf dat zich bezighoudt met het bouwen van stalen steigers. Hierbij kun je denken aan een gespecialiseerd steigerbedrijf of een bouwbedrijf. De werkzaamheden vinden vooral in de buitenlucht onder wisselende omstandigheden plaats. Een steigerbouwer of monteur steigerbouw is dus een bouwvakker die zich bezighoudt met de steigerbouw.
De werkzaamheden bestaan uit:
Als steigerbouwer ben je vooral fysiek bezig. Het is werk waarbij je veilig en volgens de regels moet werken. Want zonder veilige steigers lopen jij en je collega’s grote risico’s. Een steigerbouwer wordt vaak een monteur of constructeur steigerbouw genoemd. Steigerbouw kent grote risico’s en het vraagt beslist vakmanschap om een veilge steiger te bouwen en aan te leveren voor de keuring. Hoe je op een veilige en verantwoorde manier een stalen steiger opbouwt en ook weer afbreekt, staat beschreven in de “Richtlijn Steigers”.