Mangatwacht cursus
Werk je of wil je aan de slag als buitenwacht, ook wel mangatwacht genoemd, in de petrochemie of de scheepsbouw? Dan is het belangrijk dat je weet wat deze functie inhoudt en hoe je je goed voorbereidt. Bij werkzaamheden in besloten ruimtes, zoals tanks of leidingsystemen, is het verplicht dat er een mangatwacht of buitenwacht aanwezig is. Dit staat zo vastgelegd in de Arbowet, die ervoor zorgt dat iedereen recht heeft op een veilige en gezonde werkomgeving. Met onze cursus mangatwacht vergroot je jouw kennis en je kansen op werk in deze belangrijke rol.
Als buitenwacht of mangatwacht ben jij degene die toezicht houdt op de veiligheid van je collega’s die binnen in een besloten ruimte aan het werk zijn. Om deze verantwoordelijke taak goed uit te voeren, is het volgen van onze mangatwacht cursus essentieel. Tijdens een cursus buitenwacht leer je precies wat er van je verwacht wordt, hoe je moet handelen in noodsituaties en hoe je risico’s herkent. Dankzij een goede training sta jij straks stevig in je schoenen en ben je klaar om de veiligheid van anderen te bewaken.
Doel van onze mangatwacht opleiding
Het doel van de mangatwacht opleiding is om jou optimaal voor te bereiden op je werk als buitenwacht. Tijdens de opleiding mangatwacht leer je welke risico’s er komen kijken bij het werken in besloten ruimtes en welke maatregelen je moet nemen om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast leer je hoe je snel en doeltreffend moet handelen in geval van een calamiteit.
Onze mangatwacht opleiding is in veel gevallen verplicht wanneer je aan de slag gaat in sectoren zoals de petrochemie of scheepsbouw, waar veiligheid van levensbelang is. Met een erkende opleiding mangatwacht toon je aan dat je over de juiste kennis en verantwoordelijkheidszin beschikt om deze cruciale rol op je te nemen.
Inhoud van de cursus buitenwacht
De cursus buitenwacht duurt 2 dagen en de herhaling van de SOG Buitenwacht duurt 1 dag. Gedurende de cursusdagen wordt er theorie gegeven en praktijk. Tijdens de theorielessen komen de volgende onderdelen aan bod:
- Veiligheidsrisico’s
- Communicatievaardigheden (werken met de portofoon)
- Opruiming, afzondering, ontgassing en ventilatie
- Controle van de atmosfeer en de besloten ruimte (EX-OX-TOX)
- Organisatie en handelen tijdens alarm en noodsituatie
- Constructieve eisen en besloten ruimten, mangaten
- PBM
- Hygiëne en ademhalingstoestellen
- Werken met portofoon
Gedurende de praktijklessen word je getraind middels een simulatie in een besloten ruimte (mangat). Daarbij wordt aandacht besteed aan de communicatieve vaardigheden, aan het bepalen van de vluchtrichting/ windrichting en het communiceren met de toezichthouder. Ook wordt er besproken over hoe je te werk gaat bij toegangs- en aanwezigheidscontroles en tijdens de werkzaamheden in de besloten ruimte. Er wordt geoefend hoe je in alarmsituaties moet handelen, hoe je de ruimte moet ontruimen en hoe je de ruimte veilig kunt achterlaten.
Wat wordt van je verwacht voor jouw mangatwacht certificaat
Om deel te nemen aan de cursus SOG Buitenwacht moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast is het verplicht dat je in het bezit bent van een geldig VCA certificaat, een legitimatiebewijs en dat je de Nederlandse taal beheerst op minimaal B1-niveau. Deze basisvoorwaarden zijn essentieel om veilig en verantwoord te kunnen werken als buitenwacht.
Heb je nog geen VCA, maar wil je wel de cursus volgen om je buitenwacht certificaat te behalen? Wij zorgen er in dit geval voor dat je voorafgaand aan de training ook een VCA cursus kunt volgen, zodat je volledig voorbereid aan de slag kunt. Zo kun je uiteindelijk ook jouw mangatwacht certificaat behalen.
Wil je de cursus liever op jouw eigen locatie laten plaatsvinden? Ook dat is mogelijk! Wij denken graag met je mee en bekijken samen de opties. Met onze opleiding behaal je het erkende SOG certificaat waarmee je kunt werken als buitenwacht in risicovolle werkomgevingen.
Cursusinformatie mangatwacht
- De cursus duurt twee dagen en bestaat uit theorie en praktijk.
- Elke cursusdag begint om 08:00 uur en duurt tot 15:00 uur. Aan het einde van de tweede cursusdag volgt er een theorie-examen, dat door een erkend examenbureau wordt afgenomen.
- (SOG)-Certificaat
- Inclusief cursusdocumentatie
- Inclusief lunch