Face-fit test

De asbestgrenswaarden zijn strenger geworden. De overheid heeft het advies van de gezondheidsraad om de grenswaarden te verlagen opgevolgd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat asbest nog gevaarlijker is dan gedacht. Het is dus in het belang van iedere professional dat hij of zij zijn of haar masker goed gebruikt.

Eén van de gevolgen van de aanpassing van de grenswaarden is de verplichte jaarlijkse face-fittest voor DAV’s, DTA’s, DIA’s en laboranten. Deze test is nodig om te bepalen welk model en welke maat masker het best aansluit op het gezicht van de gebruiker.

Een eenmalige verplichting is het doorlopen van een tweedelig online instructieprogramma “adembescherming” op de website www.vezelveiligheid.nl met 9 regels voor het juiste gebruik van het masker.

Wat is dat, een Face-Fittest?

De face-fittest bestaat uit een aantal oefeningen die uitgevoerd moeten worden terwijl je het masker draagt. Die oefeningen moeten de praktijk van de asbestsaneerder simuleren. Tijdens de test wordt het masker aangesloten op een apparaat dat steeds exact het aantal deeltjes in je masker meet. Die hoeveelheid deeltjes moet onder een bepaalde grens blijven (binnen de wettelijke vastgestelde grenswaarden).

Orbi Opleidingen kan de testen op locatie in Rotterdam uitvoeren. Om tijd te besparen kunt u bv. aansluitend aan cursusdagen en/of vóór examens de face-fittest laten inplannen. Bel ons, dan maken we een afspraak.